joi, 12 aprilie 2012

Parable of Time Management


Intr-o zi, un expert in Managementul Timpului vorbea unui grup de studenti la managementul afacerilor. Pentru a-i face sa inteleaga mai bine a folosit o ilustratie pe care acesti studenti nu o vor uita niciodata. Asa cum statea el in fata grupupui a spus: „ Ei bine, e timpul pentru un test!”. A scos un borcan larg la gura si l-a pus pe masa in fata lui. A procedat asemenea si cu un pumn de pietre pe care l-a pus cu grija in borcan. Atunci cand vasul a fost umplut si mai multe pietre nu se mai potriveau in borcan, a intrebat: „Este plin borcanul?” Toata lumea a strigat: Da!” Atunci expertul in Managementul Timpului a raspuns: „Serios?” S-a aplecat sub masa si a scos o galeata de pietris. A aruncat cateva pietricele in borcan dupa care l-a scuturat in asa fel incat spatile goale sa fie umplute de acestea. El a intrebat grupul inca o data: „Este plin borcanul?” De data asta clasa a fost pe faza. „Probabil ca nu!”, a raspuns unul dintre studenti. „Bun!”, a replicat el. A scos de sub masa o galeata de nisip si a inceput sa presare borcanul in asa fel incat a umplut toate spatiile goale lasate intre pietre si pietris. A mai intrebat inca o data: „Este plin acest vas?” „Nu” a strigat clasa. Inca o data a spus el: „Bine!”. Apoi a luat o cana cu apa si a turnat-o in vas pana cand a fost umplut pana la refuz. Apoi s-a uitat in clasa si a intrebat: „Care este morala acestei ilustratii?” Un elev mai indraznet a ridicat mana si a spus: „Ideea este ca, indiferent cat de plin ar fi programul, daca incerci din greu, mai pot incapea si alte activitati pe langa!” „Nu” a rapuns expertul, nu asta este morala. Ceea ce putem invata din aceasta ilustratie este: „Daca nu puneti pietrele mari primele, niciodata nu vor avea loc toate!” Care sunt aceste pietre in viata ta? Aminteste-ti sa pui aceste pietre mari primele sau niciodata nu vor avea loc toate.


Deci, in seara asta, sau in dimineata, reflecta la aceasta scurta poveste si pune-ti aceasta intrebare: „Care sunt pietrele mari din viata mea?”; apoi pune-le primele in borcan.













Esti pregatit sa afli un secret? Parghia!


In postarea precedenta am promis ca voi reveni cu un mic secret care te va ajuta sa faci primul pas. Acest secret necesita cunostinte minime de fizica (scoala primara) si se reduce la un singur cuvant: „parghie”. Stii cum functioneaza? Ai auzit vreodata zicala: „buturuga mica rastoarna carul mare”? Cand faci foarte mult cu foarte putin se numeste parghie, o poti vedea ca pe un avantaj neloial fata de cei din jur. Ea te va ajuta sa devi un lider.

Sa iti explic cum vad eu parghia:

-tu esti persoana care incearca sa ridice bolovanul, obiectivul la care vrei sa ajungi;
-Scandura este ceea ce faci, faptele tale;
-pietricica aceea mica reprezinta punctul de sprijin, cunostintele pe care le ai, inclusiv cele din acest articol.

Daca iti antrenezi mintea sa cauti aceste parghii, le vei gasi peste tot in jurul tau. Parghiile sunt cele care te ajuta sa faci ceva dificil. Aceste „scanduri” le vezi cu ochiul mintii, nu te astepta sa ti le zica cineva, nimeni nu o va face.


Vreau sa te antrenezi si sa gasesti cat mai multe parghii cu putinta, cat mai multe metode sa faci din ce in ce mai mult cu din ce in ce mai putin.


Iti dau cateva exemple in speranta ca te vor ajuta:

-roaba (cu forta bratelor poti cara o greutate pe care in mod normal nu o poti clinti);
-pedala de frana de la masina( ai suficienta forta sa opresti masina cu un singur picior);
-foloseste banii pentru a face alti bani. Banii sunt o parghie de care oamenii obisnuiti nu se folosesc;
-pentru a nu pierde timp, deleaga taskurile altei persoane.

Ai inteles de ce sunt importante parghiile, nu?


Arhimede spunea: „Dati-mi un punct de sprijin si voi muta Pamantul." Lucreaza la punctul tau de sprijin, antreneaza-te, dezvolta-l si vei putea sa muti „lumea”.


Exista foarte multe tehnici si metode de management al timpului care ne invata cum sa facem sa avem mai mult timp. Asa cum spunea Eric Hoffer: “Ne concentram pe a nu pierde timp, dar neglijam faptul ca ne pierdem viata.”

Gaseste-ti parghiile si totul se va rezolva de la sine.

Stiai ca ai exact atatea ore intr-o zi ca Bill Gates?





Indiferent daca avem multe lucruri de facut sau doar niste nimicuri, ne plangem ca nu avem timp. Multi dintre voi cei care ati ajuns aici, ati auzit macar o data de regula 80/20. Ea spune asa: 80% din rezultatele tale provin din 20% din timpul consumat, restul de 20% (lucruri neimportante) ne mananca 80% din viata. Ce ar trebui sa inteleg eu de aici? Ca daca ma detasez de lucrurile fara importanta castig 80% din timp, corect?
Din pacate timpul nu se poate economisi dar se poate CONSUMA intr-un mod EFICIENT.

Ce legatura are asta cu titlul? Pai, hai sa vedem!

Daca ai ajuns pe pagina asta, fie ai primit o invitatie de la un prieten, ai aruncat rapid o privire si ti-a captat interesul, fie ai ajuns aici singur cautand informatii despre cum sa iti organizezi timpul. Indiferent de situatie toti vrem un singur lucru: banii! Nu ma poti contrazice, si tu ii vrei! Gandul care te-a motivat sa-ti organizezi timpul este acela ca vei obtine mai multi bani. Corect! Exact asta este si motivul pentru care am ales exemplul din titlu. Un om cu fix atatea ore intr-o zi ca si tine produce cam 250 de dolari pe secunda. De cand ai inceput sa citesti articolul pana in momentul de fata, acel om a depasit cu mult salariul tau pe un an. Doare sa auzi asta, nu?

Sa nu te astepti sa-ti spun ca intr-o zi si tu vei reusi performanta asta, te-as minti. Pot face un singur lucru pentru tine, si anume sa iti pun la dispozitie informatiile pe care le-am obtinut cautand acelasi lucru ca si tine. Stai cu ochii pe pagina noastra si vei afla lucruri care iti vor fi de folos.

In urmatoarea postare iti voi spune un secret care te va ajuta sa faci primul pas pe drumul catre succes.

Daca ti-a placut, te asteptam cu un like pe Facebook!